Posttraumatische dystrofie vergoed door zorgverzekering?

Mensen die aan posttraumatische dystrofie leiden kunnen zich misschien zorgen maken of de behandelingen voor hun aandoening wel vergoed worden door de zorgverzekering.

Pijn en zwellingen

Deze zorg is best te begrijpen want de aandoening die ook wel bekend staat als complex regionaal pijnsyndroom of Sudeckse dystrofie is moeilijk te begrijpen. Eigenlijk komt het erop neer dat het lichaam symptomen ervaart die er eigenlijk niet zijn. De pijn en zwellingen van de ledematen worden veroorzaakt door de hersenen. Het lichaam heeft geen letsel ondergaan dat de symptomen rechtvaardigt. Dit zijn de kenmerken van posttraumatische dystrofie. Toch hoeven pati├źnten zich geen zorgen te maken dat zij geen vergoeding voor hun behandelingen zullen ontvangen. Als je goed voor zorg verzekert bent dan kan je met een gerust hart jezelf laten behandelen door een doctor.

Valse pijnervaring, echte symptomen

Hoewel de pijn die ervaren wordt bij posttraumatische dystrofie vals is en door de hersenen wordt geïnitieerd, zijn de symptomen wel levensecht. De ledematen zwellen echt flink in formaat op en de huid zal zichtbaar verkleuren. Als men de symptomen op de hand of voet ziet dan wordt zeer zeker de conclusie gesteld dat er sprake is van een ernstige aandoening. De symptomen wijzen echter op een ernstig letsel en uit onderzoeken zal blijken dat hier geen sprake van is. Hoewel een duidelijke oorzaak van de pijn en zwellingen ontbreekt is er bij posttraumatische dystrofie wel sprake van een vastgestelde medische oorzaak. De zorgverzekeringen zullen dan ook gewoon de behandelingen vergoeden.

Posttraumatische dystrofie behandelingen

Welke behandelingen zijn er dan tegen posttraumatische dystrofie? Mensen die aan de aandoening leiden met depressie en andere psychologische problemen te maken. Een psychische behandeling is daarom vaak noodzakelijk. Tevens worden de ledematen sterk in hun beweeglijkheid aangetast. Om dit te verbeteren kunnen ook behandelsessies bij een orthopeed noodzakelijk zijn. Verder zullen vaak medicijnen of pijnbestrijding worden voorgeschreven omdat de pijn die mensen bij posttraumatische dystrofie ervaren door hun als ondragelijk wordt beschouwd. Het probleem is echter dat normale pijnstillers geen effect hebben op pijn veroorzaakt door deze specifieke aandoening. Men zal daarom neuro pathische medicijnen zoals antidepressiva voorgeschreven krijgen van de doctoren in het ziekenhuis.

Dit artikel bevat geen medisch advies.